Effektivt

Började dagen med att vakna halv 6. Gick upp gjorde lite frukost (som togs med för att äta på tåget), kollade lite på tv och packade väskan.
Vid 7 kom jag iväg, några minuter senare än tänkt då nycklarna som vanligt sprungit iväg, men kom i tid i alla fall. Kom fram till Borås strax efter 8, tog första bussen in till centrum för att få så mycket tid som möjligt till att simma.
Halv 9 hoppade jag i bassängen och började räkna ner från 40. En kilometer blev det på ca 30 minuter, ingen super tid men helt okej för att inte ha varit och simmat på nästan ett år. Sen var det bara upp och försöka få håret tort innan det var dags för att vara färdig och borta vid skolan för dagens föreläsning. En timmes film, väldigt intressant, och 30 minuter prat.
Att skriva sig till läsning - trageton metoden handlade det om.
Den går ut på att man via datorn börjar skriva, först bara massa tecken som barnet tillsammans med pedagogen försöker utläsa. Sedan kan man göra en bokstavsjakt med detta, skriv ut det barnet skrivit och be barnet ringa in alla av en viss bokstav. Eftersom man läser det som står blir barnen vanligtvis nyfikna på att skriva riktiga ord. På så sätt blir det även intresserade av läsning då de oftast vill veta vad dom har skrivit.
Detta betyder inte att man hoppar över att skriva förhand men man väntar tills runt årskurs 2 när man arbetar efter denna metod, självklart kan man välja att bara använda vissa delar av metoden. De som sluppit att sitta och skriva av bokstäver förhand när de var 6-7 år och istället skrivit på datorn har haft lättare att lära sig skriva förhand när de väl började. Detta tror man kan förklaras genom att man sparat ca 100 timmar av handskrivande som de istället lägger på idrott, bild, slöjd och andra skapande aktiviteter. Genom detta får de öva upp sin finmotorik och har lättare att hantera pennan när det är dags att börja skriva med den. Det visade sig även att de som började skriva förhand senare hade finare handstil än de som suttit och bara skrivit av bokstäverna i de klassiska skrivböckerna.
(kort kort sammanfattning av föreläsningen och filmen från idag)
Jag tycker i alla fall att detta låter som en riktigt smart idé då det faktiskt inte utesluter att lära sig att skriva förhand som många tror det handlar om. Datorn tar ju trots allt större och större plats i våra liv så det är viktigt att få kunskapen om datorn från början (datorn, inte bara som spelmaskin).

Kommentarer
Postat av: Anonym

Eftersom du är en helt meningslös människa vill inte jag att mina skattepengar skall gå till din skolgång, sjukvård, etc.

2011-10-18 @ 11:03:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0